Capcana europeană și stoparea asistenței macrofinanciare

Astăzi Parlamentul European au adoptat astăzi rezoluția care prevede suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova.
Motivul real a fost invalidarea alegerilor locale din Chișinău care au avut loc la 20 mai 2018 și repectiv 3 iunie 2018 turul doi de scrutin.

Primul subiect discutat, la sedinta de astazi, de catre euraparlamentari a fost criza politică din Republica Moldova ca urmare a invalidarii alegerilor locale de la Chisinau la care am făcut referire mai sus.

Rezoluția a fost adoptată cu 343 de voturi, 35 de europarlamentari – impotrivă iar 160 – s-au abtinut din totalul celor 538 europarlamentari.
Mai jos puteți vedea textul integral al rezoluției adoptate și motivele care au stat la baza acesteia
.
Rezolutie Parlamentul European

Odată cu adoptarea rezoluției, au urmat și un șir de declarații, unele din ele chiar dure în adresa Republicii Moldova și a actualei guvernări democrate, printer el ar fi:
Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a decarat că „Modul în care au fost tratate alegerile din Chișinău nu este un semn bun pentru alegerile parlamentare care vor avea loc la sfîrșitul anului, am decis să oprim deocamdată acordarea următoarei tranșe din asistența macrofinanciară. Această tranșă depinde de respectarea precondițiilor politice: statul de drept, alegeri libere etc. După invalidarea alegerilor de la Chișinău precondițiile politice nu sunt îndeplinite.

Alegerile credibile sunt fundamentul oricarei democratii. Modul in care au fost tratate alegerile locale nu este un semn bun pentru alegerile parlamentare. Nu au fost respectate conventiile.

 

Am decis sa oprim deocamdata urmatoarea transa. Urmeaza sa fie supusa votului decizia. Aceasta plata urma sa ajunga cu doua conditii – 1. Implementarea de politici si aceasta conditie a fost respectata, dar si respectarea preconditiilor – drepturile omului, care nu este respectata.

 

Knut Flecjenstein, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor: „In ultimele saptamani ceea ce s-a intamplat in Georgia, faptul ca isi respecta cetatenii, este un exemplu, asteptam ca si cetatenii din Republica Moldova sa fie respectati.  

Eu as recomanda ca alegerile de la Chisinau sa se repete cat pot de repede. Trebuie ca ODIR si Conventiile de la Venetia sa se respecte pentru ca alegerile din sa fie organizate in mod democratic. Furtul din sistemul bancar. Am discutat cu prim-ministrul moldovovean, care spune se stie unde sunt 80 la suta din banii disparuti, acestia trebuie recastigati.

Petras Austrevicius: Este o dezamagire pentru mine ce se intampla la Chisinau. Este un stat care este controlat de oligarhi si corupti, de o elita politica non-transparenta. Statul este tratat ca o companie privata. Justitia este sechestrata, decizia de a anula alegerile este un absurd. Sistemul bancar este sechestrat, mass-media, majoritatea este concetrata in manile cuiva si este controlata. Viziunea pro-europeana este doar o viziune care e departe de realitate.”

Apropo, domnule Austrevicius, dar cum a fost să fie că Republica Moldova, justiția și toate celelalte au fost acaparate sub privirile și acordul tacit a partenerilor europeni ? Anume cu suportul europenilor și cu drapelul UE în mînă a fost furat miliardul din sistemul bancar, a fost concesionat aeroportul, au fost furate credite și granturi din UE… Uite că acesta este adevărul, amar dar este adevăr, deoarece și cei din UE poartă o vină aparte referitor la situația care a ajuns Republica Moldova.


Helmut Scholz, grupul Stînga Unită Europeană: „Moldova este un stat esuat, stat capturat. La Chisinau toata lumea este de acord ca guvernează oligarhii. Rezultatul îl vedem in fiecare zi, rezultatele alegerilor democratice sînt anihilate, oponenții politici sînt incriminați, avocații lor amenințați. Corupția, încălcarea drepturilor omului, furtul miliardului – merg mînă în mînă, iar statul nu e dispus să clarifice lucrurile. Să numim sistemul așa cum este: corupții pot călători liber, iar cetațenii sînt blocați în sărăcie. Există alternativă, trebuie să suspendăm asistența, iar hoții trebuie sanctionați individual.”
Aici din nou ne întoarcem la cee ace am scris mai sus referitor la faptul că europenii au tolerat și acceptat hoția, chiar dacă această hoție este pro-europeană.

Victor Boştinaru, grupul Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor„Decizia de la Chișinău, aruncă o umbra pe democrația acestei țări. Dar sa intervina politicul nu este corect într-o țară de drept. PPE propune să se faca jocul lui Dodon, nu dati focul tarii ca dupa alegerile parlamentare veți trebui să faceți coalitie impreuna.

Udo Voigt, europarlamentar și lider al Partidului Național Democrat German a fost și el foarte dur, dar a zis un lucru extrem de important: „NATO si UE incercuiesc statele, Rusia, Ucraina – unde a fost indignarea de la Chsinau cînd Igor Dodon a fost eliminat de Curtea Constituțională, unde a fost atunci indignarea, pur si simplu cersesc de la UE. Lucrurile sunt neclare,  trebuie sa respectam neingerinta in alta stat.”
Mai jos putem vedea într-un material video critica europarlamentarului…

 

Declarații au fost multe, însă cert este că europenii s-au săturat de corupții din Republica Moldova acum, iar cetățenii aceste țări au bătut alarma încă acum opt ani în urmă.

p.s. Dragi parteneri europeni, nu vă ghidați de proverbul “Сукин сын, но наш deoarece mai devreme sau mai tîrziu acest Сукин сын” o să bage cuțitul în spate. 

Facebook Comments