Maia Sandu l-a vîndut pe Andrei Năstase

Despre faptul că Maia Sandu vede în Andrei Năstase mai întîi de toate un oponent politic care-i fură din electorat, demult nu mai este un secret cum nu este un secret și faptul că Sandu îți dorește foarte mult să-l înlăture pe Năstase de pe eșichierul dreptei politice.

1. Ceartă din cauza candidatului unic.
În luna martie 2018, era clar că avem alegeri locale în Chișinău și Bălți, provocate de demisiile lui Dorin Chirtoacă și Renato Usatîi. În perioada menționată, partidele politice discutau intens despre candidații la funcția de primar general,  iar PAS și Platforma DA nu erau o excepție.
Pe interior, atît cei de la PAS cît și cei de la DA, insistau pe formula că trebuie de mers cu un candidat unic. În scurt timp, Andrei Năstase și Maia Sandu au organizat o întîlnire unde au pus în discuție perspectiva alegerilor locale din Chișinău și Bălți. În cadrul acestor discuții Sandu a comunicat că are candidați atît pentru Chișinău cît și Bălți, iar Năstase a zis că Platforma DA la fel este pregătită pentru acest scrutin în cele două municipii.
Discuția a intrat în impas cînd au atins tema candidatului unic pentru Chișinău, Sandu afirmînd că PAS are șanse mult mai mari în Chișinău iar alegerile prezidențiale din 2016 confirmă acest fapt prin rezultatele obținute.
Năstase i-a reproșat și a adus argumente că el în calitate de candidat are șanse la fel cum are PAS-ul… printre argumente fiind:

* Rezultatele obținute de Sandu la prezidențiale nu sînt obiective deoarece numărul total de voturi obținute pe Circumscripția Chișinău, include și un număr impunător de voturi din diasporă, iar aceste voturi nu se vor regăsi și în cazul alegerilor locale cînd diaspora nu votează.

* Un alt argument a lui Năstase era că Platforma DA are structuri teritoriale în Chișinău, ceea ce nu au cei de la PAS.

* La fel, Năstase fiind presat de pe interior, adică de membrii platformei, în special de Organizația Teritorială Rîșcani a capitalei, a insistat că de data asta este rîndul celor de la PAS să cedeze, deoarece el Năstase a cedat la prezidențiale, iar acum este corect ca același lucru să facă și Maia Sandu.

* Un alt argument ar fi fost că există foarte multe semne de întrebare referitor la acel sondaj intern, care așa și nu a fost făcut public prin care Sandu avea rating mai mare decît Năstase la prezidențiale.

* Printre argumentele aduse, era și faptul că susținătorii lui Năstase, în special cei din conducerea platformei DA, îi reproșează că prea mult cedează celor de la PAS și că pe timpul cînd Platforma DA protesta în stradă, Maia Sandu era parte a alianței de guvernare alături de Plahotniuc, Filat, Ghimpu și toți ceilalți.

* Tensiunea da și presiunea de pe intern în platformă, îl făcea pe Năstase să fie și mai categoric, iar cei care făceau presiune cel mai mult, era Slusari, Machedon și Moțpan.

Toate cele expuse mai sus, a dus la o rezistență din tabăra PAS, în strategia cărora nu se încadra cedarea capitalei.
Cei de la PAS insistau că au rating mai mare decît Năstase, iar faptul că cei de la DA au cedat la prezidențiale, era o situație impusă deoarece altă soluție nu exista la acea etapă.
Toate aceste declarații și argumente a făcut ca relațiile dintre PAS cu DA să se deterioreze mult.

2. Maia Sandu cedează în fața lui Năstase.
După ce discuțiile au intrat în impas, la rampă au ieșit partenerii europeni a celor din platformă care au sugerat frumos celor de la PAS, că ar fi bine să facă un PASînapoi…
Și tutorii de peste ocean a celor de la PAS, le-au sugerat același lucru, mai mult ca atît, cei de la PAS au înțeles că cedînd, au doar de cîștigat.
Maia Sandu și PAS-ul condus de ea, înțelegea că odată ce Năstase obține fotoliul de primar al capitalei, vor scăpa de el la alegerile parlamentare care sînt tot mai aproape, iar Sandu preia rolul de lider a opoziției de dreapta, astfel devansînd în rating Platforma DA.
O altă variantă pe care o vedeau cei de la PAS, era de a face un “Pact cu diavolul” și să-l umilească pe Năstase astfel încît să fie deteriorată grav nu doar imaginea personală a lui Andrei Năstase, dar și ratingul platformei DA.
Pînă la urmă, Maia Sandu cedează în Chișinău și nu înaintează un candidat, însă nu face același lucru la Bălți.
Sandu înaintează la Bălți candidatura lui Simion Guțu, iar Platforma DA o înaintează pe Arina Spătaru, deoarece cei de la Pas erau predispuși să cedeze în Chișinău, dar la Bălți în nici un caz, deoarece doreau și ei să participe la scrutin pentru a menține pe val partidul.

3. Andrei Năstase nu dorește funcția de primar general.
În situația creată, evident că și Andrei Năstase a elaborat o strategie, care venea în mare parte să obțină doar dividente politice, să ridice atît ratingul lui Andrei Năstase cît și a Platformei DA.
Toate sondajele de opinie făcute publice dar și cele interne, indicau că în urma scrutinului prezidențial, ratingul personal a Maiei Sandu, dar și a Partidului Acțiune și Solidaritate a crescut enorm de mult în raport cu Andrei Năstase și Platforma DA, ceea ce a stîrnit nemulțumirea celor din platformă.
Spre exemlu, conform sondajului făcut public la 30 martie 2018 de către Institutul Internațional Republican (IRI), Partidul Acțiune și Solidaritate avea un rating de 20% iar Platforma DA avea doar 4%.
Năstase înțelegea perfect, că unica șansă de reanimare a Platformei DA înainte de scrutinul parlamentar este de a participa la alegerile locale din Chișinău, iar candidatul unic să fie anume el Năstase. Altă șansă nu exista iar participarea la parlamentare cu un rating de 4% era un fiasco.
Năstase se avîntă în cursa electorală, dar cel mai mult ce îți dorea el personal și cîțiva din din conducerea platformei, era dorința de a fi scoși din cursa electorală de către Comisia Electorală Centrală și instanța de judecată.
Pentru a pune în aplicare acest plan diabolic, Staff-ul lui Năstase a făcut posibilul și pe alocuri imposibilul pentru a fi scoși din cursa electorală.
Printre numeroasele încălcări se numără și faptul că Andrei Năstase a adus în Staff-ul său electoral persoane străine, mai cu seamă din Romînia și anume pe Mihai Vacariu de la Uniunea Salvați Romania (USR)

Cătălin Dumitriu  de la Partidul Național Liberal din Romania

Pavel Lucescu care este și specialist în tehnologii politice, la fel cetățean al Romaniei.

Pentru a grăbi cumva procesul și anume pentru ca să fie scos din cursa electorală, Năstase recurge la încălcarea flagrantă a Codului Electoral prin diverse acțiuni. Primul lucru care l-a făcut, a fost afișarea în spațiul public a mai multor poze unde apare Năstase alături de politicieni străini, însoțită de agitație electorală. Printre aceștea se numără:
* Iulia Scîntei – Senator Partidul Național Liberal din Romania
* Dacian Cioloș – Ex-premier al Romaniei
* Costel Alexe – Președintele filialei PNL din Iași
* Joseph Daul – Președintele Partidului Popular European
* Marius Loghin – Partidul Național Liberal Romania
* Ludovic Orban – Președintele Partidului Național Liberal din Romania etc.

Toate aceste acțiuni ale lui Năstase, cad sub incidența art. 52 alin (3) care indică expres că se interzice concurenților electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sînt cetățeni ai Republicii Moldova în acțiunile de agitație electorală.
Prin urmare, Andrei Năstase fiind și jurist de profesie, știa despre încălcările electorale pe care le comite conștient și intenționat.
Au mai urmat și alte încălcări, cum ar fi finanțarea netransparentă a materialelor electorale, agitație electorală din partea persoanelor străine, live-uri pe facebook și multe altele.
Toate acestea erau îndreptate spre a provoca socialiștii să conteste aceste acțiuni la Comisia Electorală de Circumscripție Electorală pentru a fi scoși din cursa electorală.
Socialiștii au înțeles jocul lui Năstase și nu au făcut acest lucru pentru a nu da motiv lui Năstase să se victimizeze și pentru a atinge scopul propus, pentru a nu-i permite să vină cu acuzații de gen că uite că socialiștii ar fi avut o înțelegere cu Plahotniuc care l-a scos chipurile pe nedrept din cursa electorală.
Astfel, miza lui Năstase nu era primăria, dar era dorința de a ridica ratingul personal și al partidului, de a se victimiza și de a ridica valul protestelor stradale, de a intra în alegeri parlamentare pe valul protestelor, dar și de a reanima poziția de lider al protestelor de dreapta.
În principiu, însăși Năstase a declarat că pentru el, primăria este o trambulină pentru parlamentare, iar cînd a afirmat acest lucru, a fost destul de sincer.

4. Maia Sandu bate palma cu Plahotniuc
Scenariul pus la cale de Năstase nu se încadra în nici un fel în planurile celor de la PAS, Maia Sandu fiind nevoită să acționeze și să clocească un plan meschin.
Inițial totul a mers conform scenariului, Năstase a învins în lupta pentru fotoliul de primar cu toate că a comis o sumedenie de încălcări electorale, iar Maia Sandu deja se bucura că a scăpat de un oponent politic, deoarece Năstase rămînea la primărie cel puțin pînă în primăvara anului 2019, iar în așa condiții Andrei Năstase scăpa trenul alegerilor parlamentare, iar Maia Sandu venea în Parlament drept lider unic a dreptei politice.
Creșterea ratingului lui Năstase nu le convenea nu doar celor de la PAS și lui Sandu, dar în același timp nu le convenea și lui Plahotniuc și Partidul Democrat, deoarece Sandu, Năstase și Plahotniuc au același electorat pe eșichierul centru-dreapta.
Așa a fost să fie că tutorii celor de la Partidul Democrat și a celor de la Partidul Acțiune și Solidaritate sînt din SUA, iar tutorii lui Năstase sînt în Uniunea Europeană.
Imdediat după turul doi de scrutin pentru Chișinău, la data de 4 iunie 2018 Plahotniuc zboară în SUA unde îi convinge pe cei de peste ocean că  alianță PAS-PD este mult mai reală decît o alianță PAS – PPDA – PDM.
Acțiunile nu s-au lăsat mult așteptate, iar instanța de judecată emite o hotărîre care îi uimește pe toți și anume nu validează mandatul lui Năstase.
Scopul nevalidării mandatului de primar general, a fost să-l discrediteze pe Năstase și anume să arate că el nu-și poate apăra victoria, nu este capabil să conducă protestele, să-l facă din nou pe Năstase prostul satului.
Unele din cele scrise de mine deja s-au întîmplat, altele urmează să se întîmple pe viitor, iar noi ne vom convinge în scurt timp despre acest fapt.

Cert este că pe flancul drept a devenit foarte strîmt, iar lupta dintre ei pentru electorat și supraviețuire politică abia începe… Iar declarațiile Comisarului European Johannes Hahn a încurcat și mai mult ițele politicului moldovenesc.

Facebook Comments