Statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice

Eu de mai multe ori am scris despre Iurie Leancă și „actele de eroism” pe care susține el că le-a făcut în interesul Republicii Moldova și în interesul cetățenilor.

Astăzi, domnul Leancă a mai lunecat încă odată prin facebook cînd a scris despre faptul că Republica Moldova a primit statutul de observator  în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice.
Decizia a fost luată în cadrul şedinţei preşedinţilor a cinci ţări, membre ale Uniunii Euroasiatice – Federaţia Rusă, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Armenia, în orașul rus Soci.
Propunerea a venit din partea Președintelui Federației Ruse și a fost susținută de șefii celorlalte state prezente la întrunire.

Se pare că acest fapt nu a fost pep lac și domnului Leancă, dar să le luăm pe rind:
*****
1. Leancă spune că decizia de a acorda statutul de observator în cadrul UEEA, nu are nici o implicație juridică, dar evită să spună că decizia de la Soci de ieri este un pas serios și un început de alternativă pentru vectorul extern actual. Iar pe termen lung, este un pas de perspectivă, ceea ce este un coșmar pentru Leancă și tutorii săi.

2. Leancă spune că a fost obținut regim liberalizat de vize cu UE, dar evită să spună că liberalizarea nu presupune și obținerea dreptului de a munci în spațiul UE. Vorbind mai simplu, cetățenii Republicii Moldova trebuie să umple buzunarele  cu bani și să meargă în țările europene să-i cheltuie.

3. Leancă a scris și despre Acordul de liber schimb cu UE, dar evită să spună că producătorii autohtoni și agenții economici din RM nu fac față concurenței rechinilor economici europeni, iar în consecință Republica Moldova așa și nu a putut cuceri piața din UE.

4. Leancă ironizează pe seama Federașiei Ruse, dar evită să spună că la nivel de transferuri și remitențe, anual pe locul întîi este anume Federația Rusă, adică anume de acolo vin cei mai mulți bani în țara noastră.

5. Iar cît de credibil este acest boschetar politic și cît rău a făcut Republicii Moldova, eu am mai scris anterior, iar cine dorește să-ți împrospăteze memoria, poate accesa acest link  http://novac.md/jura-ljankje-i-ego-podljanki/

 

Facebook Comments