Bătălia de la Vaslui ori cunoscută și drept bătălia de la Podul Înalt

    Bătălia de la Vaslui ori cunoscută și drept bătălia de la Podul Înalt

Deja a devenit o frumoasă tradiție, ca în fiecare an, la 10 ianuarie să aducem un omagiu marelui domnitor al Moldovei Ștefan cel Mare și Sfînt.
În acest an, s-au împlinit 543 de ani de la Bătălia de la Vaslui (10.01.1475), în care oastea Moldovei condusă de Ştefan cel Mare a repurtat o strălucită victorie asupra armatei otomane.

În anul 1473 Ştefan cel Mare refuză să plătească tributul către turci. Ştefan s-a simţit încurajat în acţiunile sale de constituirea unei coaliţii antiotomane (1472), avîndu-i ca membri pe conducătorul statului turcmen din Asia Centrală, Uzun Hassan, regele Ungariei, Mathias Corvin.

Spre sfîrşitul anului 1474, oastea turcească, circa 30 000 de oameni, ienicerii, la care s-au adăugat 17 000 de oșteni din Valahia pătrund în Moldova înaintînd spre Suceava. Sursele moldoveneşti arată că oastea invadatoare număra în total circa 120 000 de oameni. Ţelul campaniei era ocuparea Moldovei şi înlocuirea lui Ştefan cel Mare cu un alt domn, unealtă a turcilor. Ştefan cel Mare, avînd 40.000 de oşteni, ajutaţi de cîteva mii de secui, unguri şi poloni, a folosit o tactică menită să slăbească puterea duşmanului. În calea înaintării turceşti ţara era pustiită, arsă. Moldovenii îi hărţuiau în permanenţă pe turci.

Domnul moldovean îşi aştepta adversarul la sud de Vaslui, în valea îngustă a Bîrladului, într-un loc numit Podul Înalt. Valea era mlăştinoasă şi flancată pe ambele laturi de dealuri împădurite, făcînd imposibilă o desfăşurare largă a trupelor turcești. Ştefan şi-a întărit tabăra cu şanţuri, iar în pădurile de pe flancuri a plasat artileria. Lupta s-a dat în dimineaţa de 10 ianuarie 1475, în condiţii de ceaţă. Un detaşament dotat cu buciume, trîmbiţe şi tobe, i-a atras pe otomani într-o mlaştină, apoi artileria a început să tragă. Ştefan a atacat cu cavaleria, în flancul drept al inamicului, stîrnind panică şi învălmăşeală. Valea strîmtă a Bîrladului nu a permis otomanilor să se desfăşoare, iar atacul pedestrimii, în flancul stîng al otomanilor, a decis soarta bătăliei. O parte însemnată a oastei inamice a fost nimicită, fiind capturate 100 de steaguri şi toată artileria. Resturile oștii turcești au fost urmărite timp de trei zile, unii au fost nimiciți, iar alții s-au înecat în apele Dunării.

Anul acesta, zeci de tineri au mers spre Vaslui și Podul Înalt pentru a aduce omagiu marelui domnitor.

     

Seara, odată ajunși la Chișinău, împreună am mers la catedrala metropolitană la slujba de pomenire adusă ostașilor căzuți pe cîmpul de luptă.
Ulterior am mers către monumentul marelui Voievod aducînd un omagiu și aici la Chișinău.

   

Despre schelălăitul unioniștilor.
Imediat după publicarea primelor imagini pe rețelele de socializare, la scurt timp toți unioniștii din Republica Moldova, Romînia, Africa și unele insule slab populate au început bocetele, iar schelălăitul lor se auzea începînd cu redacția unui portal finanțat de romînași (deschide.mîdî) și terminînd cu cel mai mare romîn și unionist ONOJE.

Se pare că sînt binevenite astfel de acțiuni, or prea multă plăcere simt oamenii de bună credință de la schelălăitul unionist.

Un lucru important…
Anul acesta am fost plăcut surprins că și moldovenii de pe celălalt mal al Prutului au început a serba această importantă victorie a marelui domnitor, avînd în mîini drapelul istoric, roșu cu cap de bour, iar în această situație, unioniștii nu mai au nici un drept moral să ne acuze de ceva.

 

Prin decretul semnat de Președintele Republicii Moldova Igor Dodon, anul 2018 a fost declarant – Anul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei.
Prin urmare, astfel de acțiuni, sînt mai mult decît necesare.

 

 

Facebook Comments