Blocul ACUM și camuflarea lui politică

În ultima perioadă, vedem tot mai multe discuții în jurul viitorului bloc electoral ACUM pe care internauții îl descifrează drept ( AndreiCUMaia) un bloc al actorilor politici din PLDM. Cu siguranță ei au dreptate, însă au dreptate parțial. În acest bloc se vor regăsi nu doar exponenți ai celor din PLDM, dar vor fi persoane din PL, PLR și chiar unii traseiști politici care au fost prin mai multe partide, inclusiv și PDM.

Nu mai puțin important este că în acest bloc și-au găsit locul așa numita societate civilă, care în esență este constituită din personaje care la timpul lor au slujit sîrguincios în calitate de analiști politici sau formatori de imagine partidelor menționate mai sus. Dar să le luăm pe rînd…
Deja pentru nimeni nu mai este secret că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a fost constituit în mare parte din foști PLDM-iști, inclusiv liderul acestei formațiuni Maia Sandu. Acest lucru a fost posibil odată cu încarcerarea lui Vlad Filat, iar acei activiști din teritoriu ai PLDM erau în căutarea unui nou lider pentru a resuscita curentul lor politic. Maia Sandu a preluat toți acei activiști și în esență s-a produs un rebranding al PLDM-ului.

Din acest considerent, Sandu a condiționat și includerea în viitorul bloc ACUM chiar și a actualilor deputați PLDM, printre care Maria Ciobanu, Iurie Țap și Grigore Cobzac.
Incertă este situația cu Vadim Pistrinciuc și Tudor Deliu care doresc să facă o pauză în cariera politică.

Unele persoane afirmă că lista candidaților viitorului bloc electoral ACUM  va fi constituită cam în felul următor:
PAS – 15 candidați
PPDA – 15 candidați
Societatea civilă – 15 candidați
PLDM – 2 candidați ( Maria Ciobanu și Iurie Țap sînt deja acceptați de așa numitul filtru )
PL – vor mai fi și cîțiva de la Partidul Liberal printre care Lilian Carp și Valeriu Munteanu, dar ei vor fi camuflați că chipurile sînt independenți.

Apropo, așa numitul filtru sau comisie de filtrare, este constituită la fel din cei care pe timpuri au slujit lui Filat, dar care acum se autoidentifică drept societate civilă, dacă nu credeți, poftim doar cîteva nume…
Oazu Nantoi, Arcadie Barbaroșie, Igor Boțan, Victor Ciobanu ș.a.

La fel și printre candidații societății civile se regăsesc:
Oazu Nantoi care a hoinărit prin toate partidele din Republica Moldova (PDM, PLDM, PPEM ș.a.)
Octavian Țîcu care este un alt turist politic.
Arcadie Barbaroșie care a fost sluga fidelă a lui Filat.
Domnica Manole care este fostă judecătoare.
Igor Munteanu care în timpul cînd Filat a fost Premier exercita funcția de Ambasador în SUA.

O altă clonă a PLDM-ului este Platforma DA, care a fost constituită cam un an mai devreme decît PAS, dar care are la bază la fel substratul PLDM, dar despre ei altă data.

Întîmplător sau nu, dar nu știu cum se face că Platforma DA este o clonă a PLDM, Partidul Acțiune și Solidaritate la fel este o clonă a PLDM, o parte a societății civile și ea este constituită din foști sau actuali PLDM-ști iar toți ei la un loc formează viitorul bloc electoral ACUM.

Cert este că neparticiparea PLDM-ului în alegerile parlamentare din februarie 2019, bate ultimul cui în sicriul PLDM,  iar Partidul Liberal Democrat din Moldova va fi șters de pe arena politică iar aceeași actori din PLDM se vor regăsi în blocul ACUM.

Facebook Comments