Blocul ACUM spune una, face alta…

Au trecut două luni de zile de la scrutinul parlamentar din februarie 2019 care a avut loc în Republica Moldova.
Rezultatele acestor alegeri, a creat o situație de incertitudine politică, avînd în vedere că în legislativ au acces patru forțe politice și anume PSRM, PDM, Blocul ACUM și Partidul Șor.
Imediat după scrutin, PSRM a venit cu o propunere (unica propunere pînă în prezent ) către blocul ACUM de a iniția negocieri pentru a crea o majoritate parlamentară, de a alege un nou guvern funcțional pentru ca instituțiile cheie din Republica Moldova să poată activa în regim normal. Cei de la ACUM, după ce au agățat insigne de deputat la piept, după ce au primit birouri de lucru la parlament, au început a lansa mesaje distructive, atacuri dure la adresa Șefului Statului și a PSRM, adică au început a face tot posibilul ca această coaliție PSRM – ACUM categoric să nu fie….
Astfel de acțiuni au fost multe, una mai deocheată ca alta și nu cred că are rost de enumărat pe toate, dar vom trece în revistă doar ultimile evenimente care ne indică că Maia Sandu și Andrei Năstase fac totul pentru ca o coaliție PSRM – ACUM să nu fie.

1. Duminică la o emisiune televizată de la postul tv8, Maia Sandu a declarant că: “Fracțiunea socialiștilor a plecat în întregime la Moscova, ceea ce este un lucru rușinos” și că “acest lucru arată foarte prost și că ar transmite un mesaj că nu este independent”.
Acest mesaj din topor al doamnei Sandu este de-a dreptul distructiv, avînd în vedere că anume socialiștii sînt cei care spun sus și tare că Republica Moldova trebuie să aibă o politică externă echilibrată atît cu estul, cît și cu vestul, iar Federația Rusă nu este o excepție, dar este un partener strategic pentru noi.
Aceste săgeți veninoase în adresa Federației Ruse ne duce la gîndul că Maia Sandu nu este independentă în declarațiile sale, iar în loc să fie preocupată de politica internă, domnia sa a trecut direct la geopolitică.
Este de menționat că pe deoparte cei de la ACUM spun că chipurile doresc discuții cu PSRM, dar în același timp fac astfel de atacuri, care nu poate fi acceptat de socialiști și electoratul său.

2. Duminică, pe 21 aprilie, Maia Sandu și Andrei Năstase au participat la un eveniment unionist împreună cu cei din Partidul Național Liberal din Romania, unde Ludovic Orban, care este și liderul PNL, se dădea cu părerea vis-a-vis de politicul de la Chișinău, unde tradițional a lansat atacuri neîntemeiate la adresa Președintelui Igor Dodon și a socialiștilor.
Pe lîngă faptul că se vociferau acuzații fără substrat factologic, Sandu și Năstase ascultau cuminței acuzațiile aduse potențialilor parteneri de coaliție, fără a intervene ori cel puțin a da de înțeles că acest lucru nu este normal și mai degrabă seamănă cu un amestec în treburile interne ale Republicii Moldova…
Cînd dorești o coaliție ori alianță, nu poți trece cu vederea astfel de atacuri, dar se pare că cei din ACUM fie nu cunosc despre acest fapt, fie chiar nu-și doresc o coaliție cu PSRM.

 1. Tot la acea întîlnire stranie cu cei din PNL-ul de peste Prut, la rampă a ieșit Rareș Bogdan, care este și candidatul PNL la funcția de deputat în Parlamentul European.
  Tradițional, acest Rareș Bogdan a început discursul său cu un atac în adresa Președintelui Dodon și a continuat cu alte mesaje inacceptabile.

  Dar cel mai tare ce mi-a atras atenția, este că Maia Sandu și Andrei Năstase au tăcut mîlc și nu au reproșat în nici un fel atunci cînd acest oaspete Rareș Bogdan a spus că:
  “Solicit public de aici de la Chișinău, ca statul roman să fie mult mai atent cu privire la teritoriile de peste Prut, la Basarabia, este inadmisibil să uiți actul samovolnic întîmplat în urmă cu 70 de ani, este inadmisibil să consideri această parte a romîniei mari care astăzi se numește Republica Moldova ca un teritoriu pur și simplu abandonat în brațele unora”.

  “Aici este un teritoriu, care a aparținut Romaniei, locuit de milioane de romîni, deci poate trebuie tratat cu mare atenție, cu cît se poate de multă responsabilitate și ROMANIA ARE OBLIGAȚIA FRATELUI MAI MARE, UNEORI CHIAR ÎMPOTRIVA CELUI CARE POATE LA ANUMITE NIVELE NU ÎNȚELEGE ANUMITE LUCRURI”.
  Uite că la toate aceste declarații unioniste și antistatale, Sandu și Năstase se prefăceau morți în popușoi, lucru inadmisibil pentru un politician care muncește în interesul Republicii Moldova și pentru Statul Republica Moldova.

  Năstase și Sandu spun că chipurile doresc un dialog cu PSRM, dar în același timp merg la evenimente unioniste, acceptă mesaje unioniste și mai mult ca atît, ei sînt și organizatorii acestor evenimente, asta în condițiile în care cei de la ACUM sînt conștienți de faptul că socialiștii și susținătorii lor nu vor accepta niciodată astfel de acțiuni și mesaje îndreptate împotriva independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova…
  Cum domnilor de la ACUM vreți să discutați, să creați coaliție cînd faceți tot posibilul ca această coaliție să nu fie ???

  Maia Sandu spunea că este o rușine că toată fracțiunea PSRM a plecat la Moscova în Duma de Stat pentru a avea întîlniri bilaterale cu partenerii cu care de ani buni au semnat acorduri de colaborare, dar a tăcut atunci cînd un oarecare Rareș Bogdan i-a spus deschis că Romania este fratele mai mare, iar Sandu și Năstase rezultă că sînt nimeni… Stranie abordare au cei de la ACUM, la fel de stranii ca și partenerii lor din PNL.

 

Facebook Comments