Cine e bufonul ?

Am urmărit prezentarea rezultatelor a încă unei măsurători sociologice.

Se spune că sondajul a fost realizat în perioada 4 – 11 Octombrie pe un eșantion de 1168 de persoane.

Prezentatorul a afirmat că, dacă următoarea sîmbătă ar avea loc alegerile atunci în parlament ar trece 3 partide și anume:
PSRM – 31.4%
PAS – 19.3%
PDM – 7.5%

Sunt cei care se pot bucura și sunt cei care e cazul să plîngă. Dar nu aceste cifre mi-au furat atenția. Mult mai interesante îmi par cifrele, care reflectă atitudinea respondenților față de schimbarea puterii în stat:
23.9% respondenți cred că schimbarea e spre bine
18.2% respondenți cred că schimbarea e spre rău
49.9% cred că nimic nu s-a schimbat. Și cel mai mult mă interesează percepția a celor  49,9%, care nu au simțit nicio schimbare.

Oamenii ăștia au așteptat schimbare – dar nu au simțit-o încă. Ce înseamnă nimic nu s-a schimbat ? Executivul spune că muncește 20 de ore pe zi, și ? De ce oamenii au senzația că nimic nu se schimbă ? Doar practic toată societatea eram de acord că modul în care administra procesele Plahotniuc nu erau cele mai ortodoxe. Și nici cinstite. Eram siguri că există hoție de la stat și din banii publici. Cred că parțial răspunsul poate fi găsit în atitudinea oamenilor față de politicienii.

Cel mai puternic politician în continuare este Președintele Dodon, nivelul de încredere al căruia crește. Pe locul doi se află premierul Maia Sandu, care tot evoluează pozitiv. Oamenii, chiar dacă unii politicieni nu cred așa, știu să observe cine muncește și cine simulează. Cum se spune la noi – se preface. Cel care se preface că muncește e Andrei Năstase. Oamenii observă prefacerea lui și au sancționat partidul lui, care acum e sub PDM și, dacă alegerile ar fi săptămîna ăsta nu ar trece în parlament.
Prefacerea ca și minciuna au viață scurtă, dle Năstase. Nu ați făcut nimic ca ministru de interne, cu excepția vestitei cruci. Chiar credeți că asta așteaptă oamenii de la ministrul de interne – să pună cruce în sediul ministerului de interne ? Oamenii așteptau că veți reforma poliția, veți descoperi tot felul de scheme de ale lui Plahotniuc, despre care atîta strigați pînă a ajunge ministru. Dar am primit și dezastru de pe drumuri, de care nu au mai fost. Cel mai probabil acei 49.9% din respondenți, care spun că nu simt schimbări, se referă la miniștri ca Năstase. Minciuna are viață scurtă – chiar dacă îți numești competitorii bufoni, nu devii deodată mai bun.

Facebook Comments