Cine luptă cu monumentul marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfînt ???

La sfîrșitul săptămînii trecute, întîmplător am dat de o știre în care unii “apărători înfăcărați” ai monumentelor, inclusiv a celor de arhitectură, au început să se dea cu părerea referitor la instalarea monumentului marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfînt.
Titlul știrii sună în felul următor: “Ridicarea sculpturii lui Ştefan cel Mare în satul Căpriana, este ilegală. Ce spun autoritățile”
Mai jos puteți găsi și link-ul…
https://www.publika.md/ridicarea-sculpturii-lui-stefan-cel-mare-in-satul-capriana-este-ilegala-ce-spun-autoritatile_3023180.html

Protagonistul care a decis să o facă pe deșteptul, este nimeni altul decît  Ion Ştefăniță, directorul Agenţiei de Inspectare a Monumentelor.
La prima vedere, parcă nu găsim nimic straniu în faptul că Ștefăniță a ieșit la rampă cu astfel de retorică, însă dacă ar fi fost domnul Ștefăniță la fel de activ cînd în mun. Chișinău au fost distruse peste 80 monumente de arhitectură, cînd a fost demolat Palatul Sindicatelor cu tot cu mozaica de excepție, cînd în abuziv în Piața Marii Adunări Naționale a fost instalată piatra lui Ghimpu și multe alte exemple, atunci am fi înțeles, însă nu a fost să fie.

La fel Ion Ștefăniță a luat apă în gură și în vara acestui an, cînd a fost modificat Registrul Monumentelor Republicii Moldova, de unde au fost scoase în afara legii o sumedenie de monumente. Despre conacurile care stau în paragină, Ștefăniță nici nu-și mai aduce aminte, despre vandalizarea unui șir de monumente domnia sa la fel nu vorbește.

Cel mai proaspăt exemplu, datează cu ziua de azi 28 octombrie 2018, cînd de pe fațada clădirii de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt nr.124, au fost scoase elementele decorative, ceea ce zeci de ani la rind a dat un aspect architectural deosebit clădirii care a fost construită prin anii 1950.
În perioada menționată, cînd erau construite clădirile de pe artera principală a capitalei, erau antrenați cei mai renumiți arhitectori cum ar fi S. Vasiliev, V. Voițehovskii ori I. Șmurun.
Și în acest caz care a avut loc astăzi, domnul Ștefăniță a preferat să tacă, ba mai mult, chiar se face de negăsit pentru a sari în apărarea elementelor decorative care astăzi au fost distruse și care eu personal nu cred că le vom mai vedea din nou.

Cu regret, domnul Ștefăniță a decis să lupte cu monumentul marelui domnitor, adus în dar Mănăstirii Căpriana în contextul anului lui Ștefan cel Mare și Sfînt, an în care au avut loc mai multe evenimente cultural-istorice.

P.S. În încheiere, aș vrea să-I sugerez domnului Ștefăniță să lupte cu distrugerea monumentelor, dar nu cu instalarea lor… Parcă asta ar fi logic să facă…
Mai jos, găsiți atașat poze cu elementele decorative despre care am scris mai sus și despre care Ștefăniță prefer să tacă…
Facebook Comments