Un interviu pentru tribuna.md

 

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul socialist, Grigore Novac a vorbit despre campania de colectare a semnăturilor privind trecerea la forma prezidenţială de guvernare, cum a fost 2017 pentru PSRM și care sunt prioritățile pentru 2018, a oferit un pronostic privind rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare, dar s-a referit și la alte aspecte importante.

T.: În câteva zile, se va împlini un an de la învestirea în funcţie a Preşedintelui Igor Dodon. Cum apreciaţi acest an?

G.N.: În opinia mea, anul 2017 a fost un an destul de productiv din partea instituției prezidențiale și a președintelui Igor Dodon în special.

Țin să menționez, că în luna decembrie 2016, încrederea populației Republicii Moldova în instituția prezidențială și în Președintele țării era de 3,8%, iar în prezent, conform ultimului sondaj de opinie prezentat la 6 decembrie 2017, această încredere (în instituția prezidențială și Președintele Igor Dodon), a crescut la 52,2%, ceea ce constituie mai mult de jumătate din populația țării. Aceste cifre, reflectă rezultatul muncii și a eforturilor depuse de Președintele țării atât pe plan intern, cât și pe cel extern.

Cetățenii Republicii Moldova au simțit la propriu efectele eforturilor președintelui, iar dacă ar fi să aducem exemple, atunci, cu siguranță putem spune că, datorită întâlnirilor bilaterale între președinții Dodon și Putin, a fost posibilă reluarea exportului produselor agro-alimentare autohtone pe piața rusă. Agenții economici de la noi din țară, care au investit în agricultură, au luat cu „asalt” piața noastră tradițională din est.

Un alt exemplu ar fi câteva sute de mii de conaționali de-ai noștri care au beneficiat de amnistia migrațională, ca urmare a înțelegerilor celor doi șefi de state, iar cetățenii Republicii Moldova, care muncesc ori trăiesc temporar pe teritoriul Federației Ruse, au început o nouă istorie migrațională.

Șirul exemplelor poate continua, însă este de menționat faptul că toate acestea au avut loc în timp ce guvernarea încerca să deterioreze relațiile moldo-ruse.

La fel, anul 2017 a fost un an al confruntărilor între președintele Dodon și speaker, premier (a se citi PD) de partea opusă, ceea ce ne spune direct că cei din PD nu controlează instituția prezidențială, iar acest fapt îi deranjează enorm de mult.

T.: PSRM a anunţat despre iniţierea campaniei de colectare a semnăturilor privind trecerea la forma prezidenţială de guvernare. La ce etapă este procesul?

G.N.: Da, este adevărat că PSRM a anunțat despre campania de colectare a semnăturilor privind trecerea la formă de guvernare prezidențială. Suntem la etapa colectării propriu-zise. Avem colectate foarte multe semnături, cred că vom finaliza înainte de termenul pe care ni l-am propus, având în vedere că această inițiativă este destul de populară printre cetățeni.

T.: Ce se va întâmpla după finisarea campaniei de colectare a semnăturilor? Ce acţiuni are planificate PSRM în acest sens în continuare?

G.N.: După ce vom colecta numărul necesar de semnături, vom convoca Congresul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la care vom prezenta semnăturile, vom supune votului propunerea de a introduce în programul electoral al PSRM modificarea formei de guvernare în Republica Moldova și anume în formă de guvernare prezidențială. Ulterior, cu această platformă, vom merge în scrutinul electoral parlamentar. Între timp, PSRM va înregistra și un proiect de lege cu privire la modificarea formei de guvernare.

T.: În general, ce şanse reale credeţi că sunt ca Moldova să treacă la forma prezidenţială de guvernare?

G.N.: Eu cred că modificarea formei de guvernare are șanse reale, luând în considerație că modificarea în esență este susținută de majoritatea populației. Conform unor măsurări sociologice, trecerea la formă de guvernare prezidențială este susținută de peste 80% din respondenți. Probabil această dorință vine din experiența altor state, dar și din cauză că cetățenii Republicii Moldova au obosit de lupte politice, de migrațiile deputaților de la o fracțiune la alta, au obosit și de corupție în rândurile deputaților și de multe altele.

T.: Ne apropiem de finalul anului. Cum a fost 2017 pentru PSRM?

G.N.: Anul 2017 pentru PSRM a fost unul plin de evenimente. Fracțiunea PSRM din forul legislativ a fost cea mai activă fracțiune, a înregistrat zeci de inițiative legislative în domeniul economic, social și juridic. Deputații socialiști au participat activ la dezbaterea proiectelor de legi în comisiile permanente și în ședințele în plen, ceea ce ați observat probabil și dvs., reprezentanții mass-media.

La fel, foarte activă a fost și fracțiunea PSRM din Consiliul Municipal Chișinău, care a venit cu sute de proiecte de decizii, a scos la iveală mai multe scheme liberale de corupție, a luptat foarte mult ca ședințele CMC și a comisiilor din cadrul primăriei să fie transparente. De fapt, toți consilierii raionali, orășenești și locali din sate au muncit foarte mult în acest an.

Mai avem încă foarte mult de muncit, dar cu răbdare, dârzenie și profesionalism le izbutim pe toate.

T.: A stabilit deja PSRM priorităţile sale pentru 2018?

G.N.: De când sunt membru al echipei Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, nu am observat ca PSRM să lucreze haotic. PSRM în fiecare an are un plan de lucru bine determinat, gândit și calculat, iar anul 2018 nu este o excepție.

Evident că în planul de lucru sunt incluse și prioritățile de bază ale PSRM printre care ar fi consolidarea și protejarea statalității, apărarea valorilor noastre moldovenești cum ar fi istoria, limba, ortodoxia, neutralitatea, moldovenismului, întărirea relațiilor de prietenie cu Federația Rusă și, evident, alegerile parlamentare.

T.: 2018 este un an important pentru unionişti. Ştim că, de regulă, când se activizează unioniştii, socialiştii se activizează pe filiera statalismului. Aveţi deja careva planuri în acest sens pentru 2018?

G.N.: Cred că deja pentru nimeni nu mai este o noutate că PSRM este formațiunea politică care de fiecare dată când a fost nevoie a stat la straja apărării statalității Republica Moldova.

Noi vedem câte provocări sunt lansate de unii politicieni din statul vecin în adresa Republicii Moldova, vedem cum domniile lor vorbesc deschis despre unire, care în esență nu este altceva decât lichidarea statului nostru.

Cel mai grav este că așa-numiții neo-unioniști se bucură de protecție la nivel înalt în Republica Moldova. Unioniștii au împânzit structurile statului, care în mod normal ar trebui să apere această palmă de pământ de pericolul intern și extern, care militează deschis pentru lichidarea acestui stat.

Cu regret, unioniștii au pătruns în Parlamentul Republicii Moldova, Guvern, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală etc.

Constituția Republicii Moldova garantează libertatea opiniei și a exprimării, însă în art. 32 alin. (3) din Constituție este stipulat expres că sunt interzise şi pedepsite prin lege contestarea şi defăimarea statului şi a poporului, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenţă publică, precum şi alte manifestări ce atentează la regimul constituţional.

Prin urmare, cei care atentează deschis la regimul constituțional, se plimbă și fac marșuri pe arterele principale ale capitalei, iar structurile statului menționate mai sus nu reacționează în nici un fel.

Desigur că și la acest capitol avem un plan bine determinat, însă nu pe toate le pot face publice, dar cu siguranță în acest an vom organiza diferite conferințe istorico-științifice, mese rotunde și marșuri dedicate unor evenimente care au marcat istoria neamului nostru și multe altele.

T.: Aţi putea da  un pronostic privind rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare?

G.N.: Este greu de venit cu careva pronosticuri exacte, însă scopul echipei noastre este de a obține majoritate în următorul legislativ iar pentru atingerea acestui scop, echipa PSRM muncește foarte mult.

T.: Vă mulțumim!

 

http://tribuna.md/2017/12/10/interviu-grigore-novac-scopul-echipei-noastre-este-de-a-obtine-majoritate-in-urmatorul-for-legislativ/

 

Facebook Comments